solatni preliv z olivami
priprava Česen olupimo in drobno sesekljamo; gl. različice. Sardelna fileta odcedimo in drobno sesekljamo. Vse sestavine nalijemo / stresemo v steklen kozarec s tesno prilegajočim pokrovčkom,...
cvetača in olive v solati
priprava V posodi pristavimo in zavremo vodo za kuhanje cvetače. Cvetačo očistimo (gl. nasveti) in razrežemo na četrtine, ki jih položimo v krop. Cvetačo kuhamo 15 do 20 minut; pazimo,...
opečena čabata s praženimi piščanjimi jetrcami
priprava Piščančja jetrca očistimo, posušimo in grobo sesekljamo. Sardelna fileta sesekljamo. Šalotki olupimo in zrežemo na čim tanjše lističe. V ponvi segrejemo 2 žlici olivnega olja,...
grška solata
Solate - www.gurman.eupredpriprava Vso zelenjavo operemo in očistimo. Paradižnik narežemo na krhlje, (ne)olupljeno kumaro, olupljeno čebulo in papriki pa na kolesca. Vse skupaj stresemo v solatno skledo....
solatni preliv s pečenim česnom
Solate - www.gurman.eupriprava Pečico segrejemo na 200 °C. (Neolupljene) česnove stroke stresemo v skledo in pokapljamo z 0,3 decilitra olivnega olja. Stroke dobro premešamo, da se jih olje oprime, nato...
lignji s pečenimi češnjevci in črnimi olivami
priprava Pečico segrejemo na 200 °C. Češnjevce očistimo in nad manjšim pekačem razpolovimo z ostrim nožem; v pekač jih polagamo s prerezano stranjo navzgor. Pokapljamo jih s kisom...
gratinirane klapavice z zelišči
predpriprava Školjke temeljito skrtačimo pod tekočo hladno vodo; gl. nasveti. Odprte zavržemo; gl. opozorila. priprava V široki posodi pristavimo belo vino, timijan, nekaj poprovih...
beli fižol, paradižnik in kapre v solati
predpriprava Fižol stresemo na cedilo, oprhamo pod tekočo hladno vodo in odcedimo. Paradižnik operemo in narežemo na kocke. Baziliko operemo in narežemo na rezance. Kapre oprhamo pod...
bučke v solati
priprava Bučke očistimo in poševno narežemo na ne pretanke rezine. V ponvi segrejemo olje, na katerem narezane bučke po obrokih zlato rjavkasto opečemo. Marinada. Čili razpolovimo,...
hobotnica z olivno omako v solati
predpriprava Očiščeno (odmrznjeno) hobotnico položimo v lonec, prelijemo s hladno vodo, pristavimo, zavremo in pokrito skuhamo do mehkega. Kuhano hobotnico odstavimo in ohladimo v zavrelici....