čista juha iz telečjega repa
predpriprava Telečji rep nasekamo na koščke, ki jih začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom. Vso zelenjavo, razen čebule, očistimo in zrežemo na kocke, por pa na kolesca. Čebulo...
marsejska ribja juha
Enolončnice - www.gurman.eupredpriprava Ribe temeljito očistimo, operemo pod tekočo mrzlo vodo in temeljito posušimo. Večje narežemo na kose, vse pa se pokapljamo z limoninim sokom. Por in čebulo drobno sesekljamo....
Ješprenj - ričet s krompirjevo polento
Enolončnice - www.kulinarika.netStročnice dobro operemo in pustimo čez noč v vodi, da se namočijo. Vodo, v kateri so se stročnice namakale, odlijemo in natočimo svežo. Vode damo toliko, da za 5 cm prekrije stročnice....
Rižota z brancinom
V lonec zmečeš zelenjavo, ribo in vodo. Ko voda zavre, znižaš ogenj, toliko, da juhica brbota. Vse skupaj ti vzame pribl. 20 minut. To bo ribja jušna osnova oz. fond. Po navadi ga narediš...
piščančja enolončnica s porom
Enolončnice - www.gurman.eupredpriprava Piščanca in drobovino očistimo in operemo. Beli del pora operemo in narežemo na približno 3 centimetre debela kolesca. Suhe slive temeljito operemo. priprava Piščanca,...
gratiniran por z mocarelo in baziliko
Glavne jedi - www.gurman.eupredpriprava V večji posodi pristavimo in zavremo vodo za kuhanje pora; vodo posolimo. Por temeljito očistimo. priprava Por položimo v soljen krop in kuhamo 6 do 10 minut, da se skuha,...
Por z maslom
marmelina.siČe imate spomladi radi šparglje, vam bo jeseni in pozimi gotovo všeč por na maslu – ponudite ga kot prilogo k mesu, saj bo gotovo vsem všeč. Za 2 do 4 osebe. Por operite, odrežite trde...
solatni preliv z olivnim oljem in limoninim sokom
Solate - www.gurman.eupriprava Peteršilj (gl. nadomestek) osmukamo in drobno sesekljamo. Poper drobno zmeljemo. Vse sestavine nalijemo / stresemo v steklen kozarec s tesno prilegajočim pokrovčkom, potem...
paprika z mesnim nadevom in mocarelo
predpriprava Krompir operemo, pristavimo v hladni vodi in skuhamo do mehkega. Paprike podolžno razpolovimo in očistimo. Češnjevce očistimo in narežemo na četrtine. Beli del pora očistimo...
Krompirjevo mesna musaka
Glavne jedi - www.kulinarika.netOlupljen krompir skuhamo v slani vodi. Med tem čebulo sesekljamo, posolimo in prepražimo na olivnem olju, da zarumeni. Dodamo mleto meso in ga mešamo, da spremeni barvo, približno 10...