Zelenjavna ponev s testeninami
Najprej na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo cvetačo, brokoli, korenje, malo prepražimo in zalijemo z jušno osnovo. Pustimo par minut kuhati ter dodamo bučke. Pri tem...
Kaleča pšenica z orehi
Pšenico operemo v hladni vodi in jo nato čez noč namakamo v kozarcu od kumaric. Pokrijemo s čisto, mrežasto tkanino. Naslednji dan pšenico speremo in na glavo obrnjen kozarec položimo...
Piščančja rižota z zelenjavo
Na olju prepražimo najprej por in korenje, dodamo meso. Podušimo. Nato dodamo riž in zalijemo z jušno osnovo. Po potrebi dolivamo. Malo preden je riž kuhan, dodamo pest zmrznjenega...
Piščančja prsa z gobami
Na olju in maslu posteklenimo sesekljano čebulo, dodamo razkosana piščančja prsa, solimo, popramo, potresemo s timijanom in v odkriti posodi pečemo, da meso dobi barvo. Med pečenjem...
Dežnikarice v omaki
Dežnikarice narežemo na rezance. Na drobno nasekljamo česen in peteršilj. Na maslu prepražimo drobtine, dodamo še česen, da zadiši in peteršilj. Zalijemo z vodo, dodamo kocko, sol,...
Mineštra po ljubljansko
Čebulo olupimo in razrežemo na večje kose. Malo popražimo, toliko, da zadiši, ne do rjavega. Dodamo vsebino 1 konzerve fižola (nujno rjavo). Dolijemo malenkost vode, ravno toliko, da...
Friki
Osnova: zmešamo moko in parmezan. Pekač obložimo s peki papirjem in naredimo kupčke, ki jih pogladimo (sploščimo). To damo v pečico za 2 - 3 minute na 180 stopinj. Ko so pečeni, jih...
Gorčična omaka
V ponvi raztopimo maslo, ko je dovolj vroče (malo že cvrči), dodamo moko in jo zlato rumeno popražimo, da se razpusti. Nato prilijemo jušno osnovo oz. juho iz kocke, med dolivanjem...
Špinačna riževa torta
Špinačne liste poparimo, ožamemo in nasekljamo. Jušno osnovo segrejemo (lahko v mikrovalovni pečici). V ponvi raztopimo 75 g masla in dodamo sesekljano čebulo in česen, malo pokuhamo,...
Juha al'a enejus
Stročji fižol, čebulo, korena in zelje narežemo, zalijemo z vodo in kuhamo v srednje veliki posodi. Pozneje dodamo še koruzo in ostale sestavine. Kuhamo, dokler se korenje ne zmehča.