Regrat
Krompir skuhamo do mehkega. Panceto narežemo na kockice. Kuhan, vroč krompir olupimo in narežemo na kolesca neposredno na regrat. Hitro premešamo. V ponvi segrejemo olje in na njem...
Moja jota enolončnica
Zelje in olupljen krompir damo v večji lonec in zalijemo s toliko vode, da dobro pokrije zelenjavo. Če je krompir večji, ga samo razpolovimo, manjšega pa pustimo kar celega. Ko voda...
Tinina jota
V večji lonec damo zelje, kranjsko klobaso, narezano čebulo, grobo narezan česen, lovor, kumino. Prilijemo vodo in kuhamo približno pol ure. Med tem olupimo in narežemo krompir, korenje...
zelenjavna juha z ješprenjem
priprava Stročji fižol očistimo in narežemo na približno centimeter dolge koščke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V jušnem loncu pristavimo olivno olje in sesekljano čebulo. Čebulo...
jota s krompirjem
priprava Kislo zelje (gl. nasveti), slanino in lovorov(a) list(a) stresemo v lonec. Prilijemo toliko vode, da prekrije sestavine, zavremo in kuhljamo kakih 45 minut; gl. opozorila....
zelenjava, jajca in sardelni fileti v solati
priprava Krompir očistimo, pristavimo v hladni vodi, zavremo in kuhamo 30 minut. Jajci položimo v hladno vodo, pristavimo, zavremo, odstavimo in pustimo stati točno 8 minut. V manjši...
Matevž
Že večer prej namočimo fižol v zrnju. Kadar imamo dober domač slovenski fižol, ga pristavimo na štedilnik v mrzli vodi, dodamo lovorjev list in sol. Ko zavre, ga kuhamo še eno uro....
Jota z zeljem
Zelje, fižol in krompir skuhamo, vsako sestavino posebej, solimo po okusu. Dobro je, če ste mogoče dan prej kuhali fižolovo juho in fižol privarčujete za joto. Ko je vse kuhano, vse...
Jota
Zelje, rebrca in jušno kocko zalijemo s 3 l vode in damo na ogenj. Krompir olupimo, zrežemo na manjše kose in posebej skuhamo. Ko je kuhan ga pretlačimo in dodamo zelju. Isto naredimo...