Omaka iz zimske buče
Buči odstranimo lupino in semenje in jo narežemo na kockice. Olupimo čebulo, jo nasekljamo in pražimo, da postekleni. Nato dodamo nasekljan česen, samo da zadiši in potem takoj dodamo...
Grahov golaž s črnimi olivami
Na olju zarumenimo sesekljano čebulo in česen, dodamo žlico moke in jo kratko prepražimo. Temu dodamo mezgo in zelenjavno kocko in vse skupaj dobro premešamo. Po parih sekundah zalijemo...
Zelenjavna omaka za testenine
Vse sestavine narežemo na manjše kose. Grah ter korenček zmeljemo s paličnim mešalnikom v kašo (dodamo malo vode). Na olivnem olju prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo ščepec sladkorja....
Zrezek po cigansko
Zrezke začinimo s soljo, vegeto, poprom, gorčico. Na olju prepražimo čebulo in česen, tako da čebula postekleni. Paradižnik nasekljamo na drobne koščke in ga skupaj z narezano papriko...
Palačinke z gobami
Iz sestavin za palačinke naredimo ne pregosto testo za palačinke, ki naj bo malo bolj začinjeno (sol, poper, nasekljan svež peteršilj in majaron, ki da tej jedi še poseben okus). Nato...
mesne polpetke
priprava Čebulo olupimo, drobno sesekljamo, potem pa posteklenimo na vročem olju. Mleko pristavimo in segrejemo, potem pa z njim prelijemo kruh (gl. opombe) v skodelici; gl. pojasnila....
goveji biftek z nadevom iz camemberta
priprava Bifteke po sredini z ostrim nožem zarežemo, da dobimo široke žepke. Pečico segrejemo na 180 °C. V žepke nasujemo strt črni poper in osmukan majaron. Nato žepke nadevamo...
ajdova kaša z jurčki
priprava V posodi pristavimo in zavremo liter vode; vodo varčno posolimo. Kašo stresemo v cedilo in pod tekočo hladno vodo spiramo toliko časa, da spodaj priteče bistra voda. Nato jo...
gobova kremna juha
predpriprava Zelenjavno osnovo pristavimo in zavremo. Gobe očistimo in zrežemo na lističe. Korenčka očistimo in zrežemo na drobne kockice. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo; potrebujemo...
makaroni s pretlačeno papriko v omaki
priprava V loncu pristavimo in zavremo vodo za kuhanje testenin; gl. pojasnila. Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. V manjši, globlji ponvi segrejemo...