paradižnikova juha s fižolom in rezanci
predpriprava Fižol (prepeličar) čez noč namočimo v hladni vodi; gl. triki in opombe. priprava Jušno zelenjavo očistimo, operemo in drobno narežemo. V kozici pristavimo in zavremo vodo...
zelenjavna enolončnica s stročjim fižolom in pekorinom
predpriprava Zelenjavno osnovo pristavimo, zavremo in pustimo na toplem. Stročji fižol očistimo in po širini razpolovimo. Čebulo olupimo in narežemo na kolesca. V loncu pristavimo vodo...
zelenjavna mineštra
predpriprava Čebulo, belušno zeleno in korenček očistimo, olupimo in zrežemo na kockice oziroma manjše koščke. Zelenjavno osnovo pristavimo, zavremo in pustimo na toplem. priprava V...
zelenjavni lonec s česnom
priprava V kozici zavremo vodo za blanširanje paradižnika. Česnove stroke olupimo. Paradižnik za 20 sekund potopimo v krop. Nato ga odcedimo, olupimo, narežemo na četrtine in razsemenimo...
rombov file na belem fižolu s pekočo paradižnikovo omako s kozicami
priprava Pripravimo žar, zakurimo in primerno segrejemo oglje; gl nasveti. Pekoč beli fižol. Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. V globlji ponvi segrejemo olje, na katerem rumeno...
Istrska vegetarijanska jota
V večji lonec pristavimo hladno vodo, namočen in odcejen rjav fižol ter lovorjev list in kuhamo na počasnem ognju. Kuhamo približno pol ure, solimo ob koncu kuhanja.V posebni kozici...
Chilli con carne
Čebulo, papriko, korenje in meso narežeš na kocke velikosti pribl. 2 cm. Pri mesu ne paničari, če je malce mastno. Kuhalo se bo dovolj dolgo, da ne bo potrebno kirurško odstranjevati...