Prekmurska gibanica po moje
Sladice in peciva - www.kulinarika.netMakov nadev: Mleko, smetano in maslo segrejemo, vmešamo mak, oba sladkorja in kuhamo na blagem ognju 2 minuti. Odstavimo in primešamo cimet. Skutni nadev: Ločimo rumenjake od beljakov....
Štajerska potica - najslajša
Sladice in peciva - www.kulinarika.netRumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo olje, moko in pecilni prašek, nato pa še trd sneg iz beljakov in mešamo toliko časa, da je brez grudic. Pekač obložimo s peki papirjem,...
Potica - pita
Iz navedenih sestavin najprej zgnetemo testo in ga pustimo počivati v hladilniku pol ure. Mlete orehe potopimo v vroče mleko ali sladko smetano s sladkorjem in rumom. Krema naj pride...
Potica s trojnim nadevom
Sladice in peciva - www.kulinarika.netSolno kvasna emulzija: v mrzlo vodo (16 stopinj) nadrobimo kvas, dodamo sol ter razmešamo. Posodo postavimo v hladilnik ali na temperaturo do največ 16 stopinj za vsaj 5 ur, najbolje...
jabolčni zavitek z orehi in rozinami
predpriprava Rozine temeljito očistimo, operemo v topli vodi in odcedimo. Prelijemo jih z rumom (gl. opombe) in pustimo stati 2 do 3 ure. Pekač obložimo s peki papirjem. priprava Jabolka...
Slivov zavitek z orehi
Sladice in peciva - www.kulinarika.netIz sestavin za testo zamesi vlečeno testo, premaži ga z oljem in pusti počivati vsaj 30 minut. Medtem, ko testo počiva, operi in razkoščiči slive. Na maslu rumeno prepraži krušne drobtine...
Pletenica s tremi nadevi
Sladice in peciva - www.kulinarika.netMoko pomešamo s kvasom. Maslo raztopimo v mlačnem mleku, vmešamo sladkor in sol ter zlijemo k moki. Vse sestavine zgnetemo v testo, ki naj vzhaja 25 minut. Za skutni nadev penasto zmešamo...
Gibanica
Sladice in peciva - www.kulinarika.netNajprej pokrijemo dno posode s testom. Potem polijemo testo z raztopljenim maslom. Prva plast je jabolčni nadev, ki ga pokrijemo s testom in ga spet malce polijemo z maslom. Potem dodamo...
'Naša' potica
Kvašeno testo: Sestavine za testo vgnetemo v gladko maso in pustimo počivati 1,5 do 2 uri. Bolje je, da kvas in sol v začetku mesenja ne prideta v dotik. Sladkor, maščobo in rumenjake...
Orehovi štruklji
Sladice in peciva - www.kulinarika.netPriprava: iz naštetih sestavin ugnetemo gladko in prožno testo. Oblikujemo hlebček, ki ga po površini premažemo z oljem, pokrijemo s pogreto posodo in pustimo počivati 30 minut. Nadev:...