Stročji fižol v solati
Stročji fižol očistimo, skuhamo v slanem kropu in odcedimo. Hladnega prelijemo z mešanico jabolčnega in balzamičnega kisa, olivnega in bučnega olja, drobno sesekljanega česna in peteršilja...
Mlad fižol v omaki
Mlad fižol narežemo na cm velike rezine in ga skuhamo v slani vodi. Naredimo svetlo prežganje iz maščobe, moke, peteršilja in čebule, zalijemo s fižolovo vodo, dodamo kocki in kuhamo...
Popečeni kaneloni
Testo za lazanjo skuhamo v slanem kropu (približno 5 minut) in ga polagamo na kuhinjsko krpo. Na olju prepražimo čebulo, dodamo meso, zrezano na čim manjše kockice, česen, poper in...
Ješprenj s fižolom in tuno
Ješprenj in fižol, ki smo ju namočili prejšnji dan, skuhamo vsakega posebej in ohladimo. Stresemo v posodo dodamo tuno, nasekljano čebulo, česen, peteršilj in papriko narezano na kocke....
Zelenjavna mineštra s cmočki
Izbrano zelenjavo dobro operemo in narežemo na manjše koščke. Zelenjavo lahko poljubno izbiramo in kuhamo tisto, ki jo imamo. Čebulo drobno narežemo in jo zarumenimo na olju. Dodamo...
pašta fižol
priprava Korenček očistimo, razpolovimo in zrežemo na polkolesca. Očiščeno zeleno zrežemo na kockice. Bučko očistimo in narežemo na kockice. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo....
ričet II
predpriprava Fižol in ješprenj čez noč ločeno namočimo v hladni vodi. priprava Ješprenj in fižol odcedimo in stresemo v lonec. Prilijemo toliko vode, da prekrije sestavini, zavremo...
ričet po starem
predpriprava Fižol čez noč namočimo v hladni vodi; gl. opombe in opozorila. priprava Fižol odcedimo, potem pa ga pristavimo v čisti goveju juhi, zavremo in skuhamo do mehkega; gl. opombe....
nadevan piščančji prsni file na belem fižolu
predpriprava Peteršiljevo maslo. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Obe sesekljani živili v kotličku gladko razmešamo z zmehčanim maslom. Piščančje...
beli in stročji fižol s tunino v solati
predpriprava Beli fižol čez noč namočimo v večji količini vode; gl. nasveti in različice. priprava Dva česnova stroka olupimo in drobno sesekljamo. Vodo od namočenega fižola odlijemo....