Omaka z rukolo
V kozici segrejemo smetano, dodamo drobno nasekljano rukolo in nariban ovčji sir ter mešamo, da se stopi. Začinimo s soljo in poprom.
Pesto za testenine
Omake in namazi - www.kulinarika.netV možnarju stolčemo sol, pinjole, česen in baziliko. Ko se vse to dobro stolče in postane homogena masa, dodamo parmezan, ovčji sir in olivno olje. Nato vse sestavine dobro premešamo...
Genovski pesto
Omake in namazi - www.kulinarika.netV možnarju zdrobimo česen, baziliko in sol. Dodamo pinjole in postopoma po žlicah umešamo sir. Drobimo s tolkalom in počasi prilivamo olivno olje, da postane zmes gosta in kremasta....
Gobova omaka
Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo in česen, dodamo mešane gobe in peteršilj in dušimo nekaj minut. Zalijemo s pol litra vode in jušno kocko ter pokuhamo. Dodamo malo smetane...
Hren z jabolki
Hren in olupljena jabolka drobno naribamo, solimo, dodamo kis in olje ter po želji malenkost sladkamo.
Majoneza
Rumenjaku primešamo sol, sok četrtine limone, poper in gorčico ter vse skupaj dobro zmešamo z metlico. Pustimo nekaj minut počivati, nato pa med stalnim mešanjem po kapljicah (!!!)...
Hrenova omaka
Jajca trdo skuhamo. Olupljena damo v posodo, dodamo še kis, ki smo ga razmešali z žlico vode in zmiksamo s paličnim mešalnikom. Jajčni masi nato dodamo olje, solimo in na koncu dodamo...
Tzatziki
Kumaro olupimo in nasekljamo (jaz jo ponavadi kar naribam in ožamem), prilijemo navadni jogurt, dodamo kislo smetano, drobno nasekljan česen, solimo, popramo.
Mešana solata s Philadelphia sirčkom
Solate - www.kulinarika.netMaslo naribamo na ribežen in ga dodamo moki. Posolimo in dodamo še 2 večji žlici pesta genovese, po potrebi dodamo malo vode in zgnetemo kompaktno testo, ki ga za pol ure postavimo...
Omaka z bučkami
Bučke olupimo in naribamo. Korenček narežemo na kolobarčke. Bučke, korenček in grah damo v posodo, dodamo sol in dušimo do mehkega. Dodamo mezgo in počakamo, da zavre. Nato dodamo še...