Zeliščna omaka
Zmešamo kislo smetano, smetanov namaz, olupljeno in drobno narezano kumaro ter drobno nasekljana zelišča. Solimo. Omako ponudimo poleg pomfrija ali pečenega krompirja.
Pelati po moje
Česen nasekljamo in popražimo na olju. Ko dobi lepo barvo, dodamo pelate in začimbe. Pripravljeno je za na pico.
Salsa verde
Meto, peteršilj, kapre, gorčico, kisle kumarice, česen ter žlico olivnega olja zmeljemo v mešalniku. Nato damo v manjšo posodico in dodamo še kis. Dodamo še olivno olje in sicer toliko,...
Sadno zelenjavni vitaminski napitek
Pomarančam in limonam iztisnemo sok, peteršilj in zeleno operemo in natrgamo na manjše koščke, ananas narežemo na manjše kose, banano nalomimo in vse skupaj gladko zmiksamo. Po želi...
Špargljeva kremna juha
Za dobro špargljevo juho je primerna kombinacija divjih in gojenih špargljev, redkeje se juha dela samo iz divjih špargljev. Šparglje operemo, odrežemo olesenele dele in jih natančno...
Zdrobovi cmoki
Mleko, vodo, maslo in ščep soli zavremo ter zakuhamo zdrob. Ko je dovolj gost, da se loči od kuhalnice, ga odstavimo in ohladimo. Vanj vmešamo 3 cela jajca in premešamo. Z mokrimi rokami...
Jogurtov preliv
Jogurt, kislo smetano, limonin sok, olje, zelišča in začimbe zmešamo in prelijemo po solati, ki ji lahko dodamo še kuhano jajce in zapečeni sir.
Spomladanska jajca
V skledo damo jajci, ju razžvrkljamo, dodamo mleko in sol ter vlijemo na pomaščeno ponev. Preden jajca zakrknejo jih potresemo z nasekljanim drobnjakom, peteršiljem ali pehtranom, premešamo...
Goveja juha z mesom
V lonec damo oplaknjeno goveje meso, kosti, rdeč korenček, rumeno korenje, rumeno kolerabo, peteršilj s korenino, por, čebulo, česen, lovorjev list, cel poper, žafraniko, muškatni orešček...
Sirove kocke s kislo smetano
Sir s narežemo na majhne kocke, položimo na desertni krožnik. Poleg damo žličko kisle smetane. Okrasimo po želji: s koruznimi zrni, kolobarji kuhanega korenčka, oljkami, vejicami peteršilja,...