Omaka z melancani
Priprava: Melancan olupimo in ga narežemo na 1cm velike kocke. Narezane konce damo v cedilo in počakamo, da melancan spusti vodo (15min). Med tem časom pripravimo ostale sestavine....
Piranska ribiška juha
Očistimo jušno zelenjavo ter ribe, sipe, školjke in škampe. V vodo pristavim jušno zelenjavo in začimbe ter olje. Počasi kuhamo približno 15 minut. Dodamo očiščene sipe ter pustim0...
Pira z jajčevci in popečenimi ostrigarji v solati
Piro skuhamo v slanem kropu ter ohladimo. Jajčevce operemo, narežemo na kocke, začinimo in opečemo na oljčnem olju. Paradižnike narežemo na kocke. Ostrigarje operemo in narežemo na...
Vedno pri roki – jajca v paradižnikovi omaki
• Na srednjem ognju segrejemo veliko ponev in prilijemo olivno olje. Česen stisnemo s plosko stranjo noža in ga, lahko kar z olupkom vred, pražimo na olivnem olju. • Po nekaj minutah...
Dolce far niente – Špageti s paradižnikom iz pečice
• Pečico segrejemo na 230 stopinj in zavremo lonec vode za špagete. Šalotko narežemo na tanke lističe, paradižnik pa na centimetrske krogce. • Z olivnim oljem premažemo ognjevarno posodo...
Fižolova solata s tuno
Odcedite fižol in zelo na tanko narežite čebulo in peteršilj. Naredite preliv iz limoninega soka, 1 žlice vode, olivnega olja, gorčice, zelišč, popra in soli. Umešanemu prelivu dodajte...
Morski pes v foliji
Iz aluminijaste folije oblikujemo posodice, v katere nalijemo malo vina, olivno olje, balzamični kis, dodamo začinjeno ribo (s soljo, poprom in lističi rožmarina), blanširano in na...
Stebelna zelena s paradižnikom
Zeleni odrežemo liste, odstranimo morebitna ovenela zunanja stebla, debelejšim zunanjim steblom pa po želji odstranimo grobe niti. Notranje mlade lističe prihranimo za dekoracijo. Stebla...
Tabbouleh
Bulgur je nepogrešljiva žitarica turške in arabske kuhinje. Gre za žito, ki ga kuhamo, sušimo in meljemo do različnih granulacij. Zadnje čase ga dobimo tudi pri nas – v glavnem srednje...
Juha iz suhih grahovih polovičk in ješprenja
Suhe grahove polovičke najprej prekuhamo v vodi in precedimo. V visok lonec damo odcejen prekuhan grah, ješprenj, gladko pancetino zmes, paradižnikov pire, lovorove liste in prelijemo...